Is mijn kind transgender

Na de onthulling van youtube ster "Nikkie Tutorials" hoopt zij een taboe over genderidentiteit te doorbreken. Eerlijk gezegt dachten wij dat NL hierin wel voorop liep. De meeste reacties op de "coming out" van Nikkie zijn gelukkig positief maar toch zijn er ook wel heel veel mensen met vragen of die eigenlijk niet weten wat het inhoudt. Aangezien het aangeboren is en kinderen hier dus al op vroege leeftijd mee te maken kunnen krijgen vonden wij dit stuk van opvoeden.nl interessant om te delen.

Zo rond drie á vier jaar beseffen kinderen dat ze een jongen of meisje zijn. De meeste meisjes gaan zich dan meisjesachtig gedragen en de meeste jongens jongensachtig. Het gebeurt ook dat jongens bijvoorbeeld een keer nagellak opdoen. En sommige meisjes willen met auto's spelen. Dit past bij een normale ontwikkeling.

Geslacht en genderidentiteit

Geslacht en gender zijn twee verschillende dingen. Het geslacht van een baby wordt direct na de geboorte bepaald op basis van hoe het lichaam eruit ziet. Genderidentiteit gaat erover of iemand zich man, vrouw of iets anders voelt. Meestal is de genderidentiteit hetzelfde als het geslacht, maar dit is niet altijd zo. Het kan dus zo zijn dat een kind het lichaam heeft van een jongen, maar zich geen jongen voelt. Kinderen bij wie dit zo is, geven dit soms al heel jong aan.

Genderexpressie

Kinderen kunnen zich soms minder jongensachtig of meisjesachtig gedragen. Bijvoorbeeld in hun kleding, in de manier van lopen of de manier van praten. Dit gedrag noem je genderexpressie. Genderexpressie zegt niets over of je op jongens op meisjes valt of over het gevoel dat je liever een ander geslacht zou willen hebben. Voor de ontwikkeling is het prettig als je kind zich mag uiten op de manier die bij het past. Ook als dit een andere manier is dan die van leeftijdsgenoten.

Transgender

Als het geboortegeslacht niet past bij je genderidentiteit, dan ben je transgender. Iemand die transgender is kan heteroseksueel, homoseksueel, lesbisch of biseksueel zijn.Transgender zijn is aangeboren. Het heeft niets met cultuur, religie of opvoeding te maken. Artsen gebruiken vaak het woord genderdysforie in plaats van transgender. De term genderdysforie is vrij medisch en wordt door transgenders zelf niet altijd als prettig ervaren.

Hoe ga je ermee om?

Als je kind vertelt dat het zich anders voelt dan hoe het lichaam eruit ziet, kun je daar van schrikken. Je kind heeft op dat moment behoefte aan begrip en een luisterend oor. Het is goed dat je kind dit durft te vertellen. Dit betekent dat het jou vertrouwt. Bij sommige kinderen gaan deze gevoelens weer weg. Dit betekent dat zij geen transgender zijn. Bij andere kinderen blijven de gevoelens bestaan. Je kind kan hier last van hebben.

Hulp

Wil je meer informatie of zoek je hulp omdat je kind of jij het er moeilijk mee heeft? Overleg dan met de huisarts of jeugdgezondheidszorg  (JGZ) je kunt ook kijken op Transvisie.nl.

Contact

Gastouder Company
Meeslaan 2-05
4005 VR Tiel

06-45228755


LRK nummer: 815625777
GOED NIEUWS

GOED NIEUWS

Geplaatst op: 2022-12-14

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een ...

Lees meer Meer nieuws
Overname Gastouder Company

Overname Gastouder Company

Geplaatst op: 2022-11-27

Na ruim 14 jaar wordt het spreekwoordelijke "stokje" overgedragen door de huidige eigenaar Bianca Schwarz aan de nieuwe eigenaar Gaby Lammerts. Deze overdracht zal plaatsvinden op 30 december 2022. De af...

Lees meer Meer nieuws
 • Professioneel - betrokken bureau

  Jeannette van Beek
 • nanny

  Angela - Huizen
 • Hele goede ervaring

  Anthon van Os
 • Een professioneel bureau die doen wat ze zeggen

  Fam Weber
Jeannette van Beek Angela - Huizen Anthon van Os Fam Weber

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.