Maximum uurprijzen 2023 met 5,58% geïndexeerd

 

Het definitieve Besluit kinderopvangtoeslag 2023 is dinsdag 11 oktober gepubliceerd. In dit besluit staan voor 2023 de maximum uurprijzen, de toetsingsinkomens en het besluit om de koppeling gewerkte uren los te laten. De maximum uurprijzen voor kinderdagverblijven en bso’s zijn met 5,58% geïndexeerd, voor gastouderopvang valt de indexering lager uit: 3,22%.

Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang.

In het definitieve besluit zijn er geen wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbesluit.

Maximum uurprijzen

De maximum uurprijs 2023 bedraagt voor:

 1. dagopvang € 8,97;
 2. buitenschoolse opvang € 7,72; en
 3. gastouderopvang € 6,73.

Lagere indexering gastouderopvang

De indexering van de maximum uurprijs in de gastouderopvang is lager dan de andere opvangvormen. Hierbij is rekening gehouden met de verlaging van € 0,15 op dit percentage als gevolg van de bekostiging van de intensivering van toezicht en handhaving in de gastouderopvang.

Bovenstaand besluit is niet uit te leggen volgens Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders. ‘De huidige uurtarieven zijn vaak al niet kostendekkend en met deze verlaging wordt gastouderopvang voor steeds meer ouders minder toegankelijk. De ouders die gebruik maken van deze mooie vorm van opvang krijgen de rekening gepresenteerd.’ Lees meer

Koppeling gewerkte uren

De koppeling gewerkte uren (KGU) is losgelaten. Dit betekent dat het aantal gewerkte uren niet meer direct gekoppeld is aan het aantal uren kinderopvang waarover recht op toeslag bestaat, legt de BK uit. Ouders moeten nog wel voldoen aan de arbeidseis. Per kalendermaand waarin ouders betaalde arbeid hebben verricht, kan er aanspraak worden gemaakt op ten hoogste 230 uren kinderopvangtoeslag. Er wordt daarbij uitgegaan van het aantal maanden van de ouder die het minste aantal maanden heeft gewerkt. Het opgebouwde recht kan gespreid over het kalenderjaar worden opgenomen.

Indexering toetsingsinkomens

Ook de toetsingsinkomens van de inkomensgroepen worden jaarlijks met ingang van 1 januari geïndexeerd. Het indexeringspercentage voor 2023 bedraagt 3,37%.

Bron:Frida Noordzij en Kinderopvangtotaal, foto is van CoolestMovies / Getty Images / iStock

Contact

Gastouder Company
Meeslaan 2-05
4005 VR Tiel

06-45228755


LRK nummer: 815625777
GOED NIEUWS

GOED NIEUWS

Geplaatst op: 2022-12-14

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een ...

Lees meer Meer nieuws
Overname Gastouder Company

Overname Gastouder Company

Geplaatst op: 2022-11-27

Na ruim 14 jaar wordt het spreekwoordelijke "stokje" overgedragen door de huidige eigenaar Bianca Schwarz aan de nieuwe eigenaar Gaby Lammerts. Deze overdracht zal plaatsvinden op 30 december 2022. De af...

Lees meer Meer nieuws
 • Professioneel - betrokken bureau

  Jeannette van Beek
 • nanny

  Angela - Huizen
 • Hele goede ervaring

  Anthon van Os
 • Een professioneel bureau die doen wat ze zeggen

  Fam Weber
Jeannette van Beek Angela - Huizen Anthon van Os Fam Weber

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.