Gastouderopvang na 11 mei 2020

Vragen en antwoorden over de gastouderopvang na 11 mei

Vanaf 11 mei 2020 is ook de reguliere gastouderopvang weer open. De vergoeding voor de eigen bijdrage van ouders loopt door zolang de tijdelijke openstelling van bso en basisscholen duurt. Maar hoe is dat verder precies geregeld?

Op alle vragen hierover gaan BK en BMK in op hun website.

1. Gelden vanaf 11 mei alle reguliere contracten weer zoals voor de sluiting?
Ja, met ingang van 11 mei a.s. is de gastouderopvang weer 100% open en kunnen ouders hun kinderen brengen conform de reguliere opvangcontracten.

2. Hoe zit het met de voor- tussen- en naschoolse opvang door gastouders?
Vanaf 11 mei gaat het reguliere basisonderwijs gedeeltelijk open. Het kabinet heeft de basisscholen dringend opgeroepen om vanaf 11 mei hele dagen onderwijs te verzorgen (waarbij kinderen 50% van de tijd naar school gaan). Scholen zijn verzocht om hierover duidelijke afspraken te maken met  BSO’s. De BSO is open voor en na reguliere schooltijden. Als scholen er ondanks de oproep van het kabinet er toch voor kiezen om kortere dagen onderwijs aan te bieden, kunnen de BSO’s dat niet altijd opvangen.

Voor de gastouderopvang betekent de gedeeltelijke openstelling van de basisscholen dat gastouders met de vraagouders kunnen overleggen of het mogelijk is om de opvang aan te bieden op de dagen dat het kind naar school gaat. Wijken de schooldagen af van de reguliere opvangdagen, kunnen de reguliere uren misschien verschoven worden naar de schooldagen van het kind. Daarbij moet dan wel rekening gehouden worden met de maximale kindratio en de samenstelling van de bezetting. Is verschuiving niet mogelijk kan in overleg met de ouders en gastouders gezocht worden naar een andere oplossing.

3. Mogen gastouders alleen opvang aanbieden op de dagen dat kinderen (4-12) naar school gaan?
M.i.v. 11 mei 2020 gaat de gastouderopvang weer regulier open. Dat betekent dat de gastouder alle dagen opvang aan kan bieden, afhankelijk van beschikbaarheid, bezetting, samenstelling van de groep en contracturen van de ouders.

4. Als ouders meer opvanguren willen afnemen dan regulier afgesproken is, kan dit en zoja kunnen de extra uren in rekening worden gebracht?
Als ouders meer uren willen afnemen en de gastouder kan dat aanbieden, binnen de maximale kindratio en de samenstelling van de bezetting, mag dit. Als het gaat om een tijdelijke situatie, kunnen de afspraken m.b.t. de hoeveelheid uren, betaling en duur van de periode schriftelijk vastgelegd worden. Dan kunnen/hoeven de ouders geen aanpassingen te doen in hun aanvraag voor kinderopvangtoeslag.

Ook kan gekozen worden voor contractuitbreiding volgens de gebruikelijke weg. Dit betekent dat de ouders hun kinderopvangtoeslag aanvraag kunnen aanpassen.

De volledige lijst met vragen en antwoorden vind je op de websites van BK en BMK.

Bron: kinderopvangtotaal

 

Contact

Gastouder Company
Meeslaan 2-05
4005 VR Tiel

06-45228755


LRK nummer: 815625777
GOED NIEUWS

GOED NIEUWS

Geplaatst op: 2022-12-14

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een ...

Lees meer Meer nieuws
Overname Gastouder Company

Overname Gastouder Company

Geplaatst op: 2022-11-27

Na ruim 14 jaar wordt het spreekwoordelijke "stokje" overgedragen door de huidige eigenaar Bianca Schwarz aan de nieuwe eigenaar Gaby Lammerts. Deze overdracht zal plaatsvinden op 30 december 2022. De af...

Lees meer Meer nieuws
 • Professioneel - betrokken bureau

  Jeannette van Beek
 • nanny

  Angela - Huizen
 • Hele goede ervaring

  Anthon van Os
 • Een professioneel bureau die doen wat ze zeggen

  Fam Weber
Jeannette van Beek Angela - Huizen Anthon van Os Fam Weber

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.