4 op de 10 ouders vindt kinderopvang te duur

Ouders willen goede, maar vooral ook betaalbare kinderopvang. 40 procent van de ondervraagde ouders vindt dat de kinderopvang te duur is. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het SCP heeft achttienhonderd ouders van baby's en kleuters vragen gesteld over kinderopvang.

Ouders zijn minder negatief naarmate hun inkomen lager is. Volgens het SCP komt dit waarschijnlijk doordat de toeslag inkomensafhankelijk is en ouders met lagere inkomens daarom een hogere kinderopvangtoeslag ontvangen.

Veel ouders sturen hun kind niet naar de opvang, omdat ze het te duur vinden. Het SCP zegt dat die ouders mogelijk niet precies weten hoe duur het echt is en daarom een vertekend beeld van de kosten hebben.

Ouders zijn ontevreden over drie punten

Het planbureau stelt vast dat een op de zeven ouders het aanvragen van kinderopvangtoeslag ingewikkeld vindt. Een derde van de ondervraagde ouders vindt dat er te weinig plekken voor kinderopvang zijn.

Een punt dat voor veel stress zorgt, is het halen en brengen. Bij grotere opvangplekken zijn daar bepaalde tijden voor. 10 procent van de ouders van baby's en 20 procent van de ouders van kleuters vindt dat stressvol. 

Over het algemeen vinden ouders dat er goed voor kinderen wordt gezorgd in de opvang en dat medewerkers goed toegerust zijn.

Er is in het bijzonder gekeken naar een groep kwetsbare ouders, zoals bijvoorbeeld alleenstaanden met een laag inkomen. Zij blijken negatiever over kinderopvang dan koppels of mensen met een hoog inkomen. Daarom sturen die ouders hun kinderen minder vaak naar de opvang.

Staatssecretaris Tamara van Ark laat weten te gaan onderzoeken hoe het komt dat ouders met kinderen op de opvang een positiever beeld hebben van kwaliteit en betaalbaarheid, dan ouders die geen opvang gebruiken. "Daar ga ik naar kijken, want ik vind het belangrijk dat alle ouders een reëel beeld hebben van de kinderopvang." 

 

Contact

Gastouder Company
Meeslaan 2-05
4005 VR Tiel

06-45228755


LRK nummer: 815625777
GOED NIEUWS

GOED NIEUWS

Geplaatst op: 2022-12-14

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een ...

Lees meer Meer nieuws
Overname Gastouder Company

Overname Gastouder Company

Geplaatst op: 2022-11-27

Na ruim 14 jaar wordt het spreekwoordelijke "stokje" overgedragen door de huidige eigenaar Bianca Schwarz aan de nieuwe eigenaar Gaby Lammerts. Deze overdracht zal plaatsvinden op 30 december 2022. De af...

Lees meer Meer nieuws
 • Professioneel - betrokken bureau

  Jeannette van Beek
 • nanny

  Angela - Huizen
 • Hele goede ervaring

  Anthon van Os
 • Een professioneel bureau die doen wat ze zeggen

  Fam Weber
Jeannette van Beek Angela - Huizen Anthon van Os Fam Weber

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.