MINISTER VAN ENGELSHOVEN WIL AF VAN SEKSISTISCH SPEELGOED

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap roept speelgoedfabrikanten op om rolbevestigend speelgoed in hun collectie ‘onder de loep te nemen’. Dat schrijft het Algemeen dagblad

Ook is de minister in discussie over stereotypering met de uitgevers van schoolboeken.

AFSPRAKEN MAKEN

Speelgoedfabrikanten moeten zich afvragen of de spullen die ze maken stereotypen over jongens en meisjes in de hand werken, vindt Van Engelshoven. De minister, verantwoordelijk voor emancipatie, zou graag zien dat fabrikanten en winkeliers daarover afspraken maken.

TOEKOMST VAN ONZE KINDEREN

De minister doet de oproep omdat ze vreest dat meisjes wordt bijgebracht dat zij niet in de wieg zijn gelegd voor bijvoorbeeld sport, spel en avontuur. En jongens op hun beurt dat bijvoorbeeld de zorg en het huishouden niets voor hen zou zijn. Genderstereotyperingen “hebben effect op de manier waarop we onze kinderen opvoeden en de toekomst die zij voor zichzelf zien”, zei de minister vorig jaar al in een TED TALK.

FRANKRIJK

Van Engelshoven doet haar oproep op het moment dat in Frankrijk vanaf volgend jaar in speelgoedwinkels een einde komt aan de indeling ‘jongens’ en ‘meisjes’. In folders kan dan ook niet meer per sekse worden geadverteerd en winkelpersoneel mag ouders straks niet meer vragen: ‘Is het voor een jongen of een meisje?’ Verder gaat het Franse bedrijfsleven speelgoed ontwikkelen ‘dat niet discrimineert’.

ONNODIGE BEMOEIENIS

Vanuit de politiek komen nog geen heel positieve reacties op de uitspraken van Van Engelshoven. “De minister lijkt te lijden aan totale onderschatting van vrouwen,” zegt CU-Kamerlid Carla Dik-Faber. “Ze zou er wel wat meer op mogen vertrouwen dat als meisjes met een zwaard willen spelen of jongens met een pop, ze dat gewoon kunnen doen.” VVD’er Antoinette Laan is dat met haar eens. “Doe normaal.”

Wat vinden jullie? Is dit een stap in de goede richting of slaat de minister door?

 

 

Contact

Gastouder Company
Meeslaan 2-05
4005 VR Tiel

06-45228755


LRK nummer: 815625777
GOED NIEUWS

GOED NIEUWS

Geplaatst op: 2022-12-14

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een ...

Lees meer Meer nieuws
Overname Gastouder Company

Overname Gastouder Company

Geplaatst op: 2022-11-27

Na ruim 14 jaar wordt het spreekwoordelijke "stokje" overgedragen door de huidige eigenaar Bianca Schwarz aan de nieuwe eigenaar Gaby Lammerts. Deze overdracht zal plaatsvinden op 30 december 2022. De af...

Lees meer Meer nieuws
 • Professioneel - betrokken bureau

  Jeannette van Beek
 • nanny

  Angela - Huizen
 • Hele goede ervaring

  Anthon van Os
 • Een professioneel bureau die doen wat ze zeggen

  Fam Weber
Jeannette van Beek Angela - Huizen Anthon van Os Fam Weber

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.