Sneakers, wandelschoenen, gympen: wat zijn goede Avond4daagse-schoenen?

 

Foto: Sharon Willems
Tijdens de Avond4daagse lopen kinderen bij elkaar 20 of misschien wel 40 kilometer. Goede schoenen zijn daarom belangrijk. Waar moet een goede Avond4daagse-schoen aan voldoen? Een paar tips.

Het is niet nodig om voor de Avond4daagse dure wandelschoenen voor je kind te kopen. Maar de schoenen waarop je kind loopt, moeten wel aan een paar eisen voldoen.

1. Voldoende steun

Belangrijk is dat de schoenen voldoende steun geven, met name bij de enkels en de hiel. De enkels moeten niet naar binnen doorzakken. Slappe gympen geven onvoldoende steun en zorgen ervoor dat je kind sneller vermoeid raakt. Uiteindelijk kan dit voor pijnklachten en blessures zorgen. Slippers, ook al is het nog zo warm, zijn sowieso niet geschikt voor de Avond4daagse. Heeft je kind een afwijkende voet, bijvoorbeeld een platvoet, dat kan een inlegzool in de schoen verstandig zijn. Dit geldt overigens ook buiten de Avond4daagse om, dus in het dagelijks leven. Een inlegzool geeft extra steun op de plaatsen waar dit nodig is. Een podotherapeut kan advies geven over inlegzolen.

2. Een stevige zool

‘Zo gaat ie goed, zo gaat ie beter, alweer een kilometer van mijn schoenen afgesleten’. Gympen, zeker als je kind er al een tijd op loopt, hebben soms een vrij slappe en dunne zool. Dit is zeker op onverharde ondergrond niet prettig. Je voelt dan iedere steen of boomstronk door de zool heen. Ook kan een te slappe zool blessures veroorzaken. Laat je kind daarom op schoenen met een stevige zool van voldoende dikte lopen.

3. De juiste maat

Schoenen die te ruim of te krap zitten, kunnen blaren en pijn veroorzaken. Zorg ervoor dat je kind de Avond4daagse op schoenen in de juiste maat loopt. Je kind moet in de schoen de tenen kunnen bewegen, anders is de schoen te krap. Denk er aan dat voeten tijdens het wandelen iets opzwellen. Ook na een kilometer of 3 moet de schoen nog prettig zitten. Bovendien zijn voeten ’s avonds vaak wat meer gezwollen dan ’s ochtends. Koop schoenen voor je kind daarom bij voorkeur iets later op de dag.

En verder…
Goed strikken

Schoenen die te slap zijn gestrikt, geven onvoldoende steun aan de voet. Strik schoenen daarom zodanig dat ze voldoende steun bieden. Ook klittenband is prima, mits je dit stevig genoeg aantrekt. Het spreekt voor zich dat de schoenen ook niet mogen knellen. Klaagt je kind onderweg over pijnlijke voeten, doe dan de veters of het klittenband iets losser.

Loop schoenen altijd goed in

De Avond4daagse op gloednieuwe schoenen starten is natuurlijk leuk en geeft een extra motivatie, maar zorg er wel voor dat ze goed ingelopen zijn. Je kind moet er toch minimaal al een aantal kilometers op hebben gelopen. Op die manier weet je zeker dat de schoenen goed zitten en dat je kind er geen klachten zoals blaren in krijgt.

Onderhoud na afloop

Heeft je kind in de regen gelopen, laat de schoenen na thuiskomst dan goed drogen. In vochtige schoenen is het risico op blaren groot. Droog de schoenen door er kranten- of toiletpapier in te stoppen. Hier kan het vocht in trekken. Verwissel het papier een paar keer. Droog de schoenen niet bij de verwarming of met een föhn, want dit is slecht voor het materiaal van de schoen.

Bron: www.avond4daagse.nl

 

 

Contact

Gastouder Company
Meeslaan 2-05
4005 VR Tiel

06-45228755


LRK nummer: 815625777
GOED NIEUWS

GOED NIEUWS

Geplaatst op: 2022-12-14

Het kabinet heeft besloten om de maximum uurprijs voor kinderopvangkosten verder te verhogen. De maximum uurprijs stijgt volgend jaar met een extra 0.94 procent voor alle vormen van kinderopvang. Dat betekent een ...

Lees meer Meer nieuws
Overname Gastouder Company

Overname Gastouder Company

Geplaatst op: 2022-11-27

Na ruim 14 jaar wordt het spreekwoordelijke "stokje" overgedragen door de huidige eigenaar Bianca Schwarz aan de nieuwe eigenaar Gaby Lammerts. Deze overdracht zal plaatsvinden op 30 december 2022. De af...

Lees meer Meer nieuws
 • Professioneel - betrokken bureau

  Jeannette van Beek
 • nanny

  Angela - Huizen
 • Hele goede ervaring

  Anthon van Os
 • Een professioneel bureau die doen wat ze zeggen

  Fam Weber
Jeannette van Beek Angela - Huizen Anthon van Os Fam Weber

Om jou zo goed mogelijk te helpen de juiste informatie te vinden, gebruiken we cookies op deze website. Hiermee kunnen we (soms in samenwerking met derden) jouw internetgedrag volgen. Als je verder gaat op deze website, gaan we er vanuit dat je daar akkoord mee bent. Meer weten? Bekijk onze cookiepagina.